Yalıtım

Yalıtım Yangın yalıtımında bor izolasyonu

.Yangın söndürülene kadar binanın ayakta kalması için taşıyıcı kısımlara ve güvenli kaçış amacıyla oluşturulan bölümlere, Dışarıdan yangının sıçramaması için çatı ve cepheler ile kazan dairesi gibi patlama riski olan yerlere, Duman ve ısının yayılmaması için hava kanallarına ve tesisat borularının geçtiği bölgelere uygulanır.

Yangın yalıtımında, yanmayan veya alevi iletmeyen THERMOBOR, taşyünü,alçı ve lifli çimento levhalar vb. malzemeler; yapının duvarlarına, tavanlarına, döşemelerine ve hava kanallarına uygulanır.

Bir yangında ölümler çoğunlukla duman nedeniyle zehirli gaz soluma ya da karbonmonoksit zehirlenmesi gibi nedenlerden olmaktadır.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin halk içindeki diğer adı kan zehirlenmesidir. Yangın yalıtımı; yapı içerisinde yangının yayılmasını, dolayısıyla zehirli gazların çıkışını geciktirerek yangın mahallinden kaçılması için gerekli zamanı kazandırır.

Thermobor içerisindeki bor bileşenleri sayesinde yangın ilerleme ve yangın geçiktirme gibi avantajlar sağlamaktadır.

Dikkat:Yangın yalıtımı yaparken amacınız yangını çıktığı bölgede hapsetmek ve yangından kaynaklanan zararın artmasını engelemektir!

 

"Yangın yalıtımında doğru tercih thermobor"

 

YALITIM

 

Binayı ve içerisindeki varlıkları ses, su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korumak için alınan önlemlere yalıtım, tecrit, başka bir ifade ile de izolasyon denilmektedir. Yapıların iç ve dış etkilerden korunabilmesi ancak yalıtımla mümkün olabilmektedir. 

 

Tekniğine uygun olarak yapılmış yalıtım uygulamaları, binada oturanlara güvenli, gürültüden uzak, çağdaş ve sağlıklı,  mal ve can emniyeti açısından daha güvenli bir ortam sağlar. Isı,ses,su,yangın yalıtımı uygulamaları, enerji tasarrufu, hava kirliliği, konforlu bir yaşam, gürültüsüz sağlıklı mekanlar ve sürdürülebilir geleceğimiz için bir zorunluluktur. Yalıtımlı binalarda yalıtımsız binalara göre %30 ila %50 daha az enerji kullanmaktadır, bu da hem bireysel hem de ülke ekonomisine katkı anlamına gelir.

 

 

 

YALITIM ÇEŞİTLERİ

 

 Isı Yalıtımı : Isı yalıtımı binalarda ve tesisatlarda kullanılmaktadır,ısı yalıtım uygulamaları ile binanın ömrünü uzatmak, insanlara sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür. Mantolama uygulaması ısı yalıtımının bir çeşitidir. 

 

Faydaları : Enerji tasarrufu sağlar, çevre kirliliğini önler, ısı konforu sağlar

 

 

 Su Yalıtımı : Binalarda su yalıtımı suyun ya da nemin binanın bir kısmına veya kapladığı alana zarar vermesini engellemek için yapılır. Bina temeline, çatılara, duvarlara ve bina çevresine uygulanabilir.Su yalıtımı yapılmayan binalarda temelden gelen su sebebi ile bina korozyona uğrar bu da yapının direncini azaltır, olası bir depremde yıkılma riski artar.

 

 Ses Yalıtımı : Ses izolasyonu gürültünün insan üzerindeki etkilerini en aza indirmek için alınan önlemlerin tamamıdır. Makine,ekipman,tesisat ve duvarlara, ses yalıtım malzemeleri ile uygulanabilir.

 

 Tesisat Yalıtımı : Tesisat izolasyonu Isıtma ve soğutma amaçlı yapılan tüm tesisatlardan istenilen verimin alınabilmesi için tesisat yalıtımı yapılmalıdır.İleri teknoloji kullanılarak yapılan binalar hariç diğer binalarda tesisat yalıtımına gerekli hassasiyet gösterilmemektedir. Ülkemizde fazla önemsenmeyen fakat yapılası gerekli olan tesisat yalıtımı da hem enerji tasarrufu sağlar, hem de tesisat borularının korozyona uğramasını engeller.

 

 Yangın Yalıtımı : Yangın kontrolden çıkmış bir yanma olayıdır, yangın yalıtımı yangının çıkmasını önleyecek veya yapıya hiçbir zaman zarar vermeyecek bir çözüm olarak düşünülmemelidir, yangından korunmak ise yangın çıkmasını kesinlikle önleyebileceği anlamına gelmez, çıkan yangını söndürmek ve belli bir süre kazanarak bu yangından en az zararla kurtulmaya çalışmak ya yangından korunmaktır. Yangın yalıtımı da, yüksek binaların  inşaatının hızla artmasından sonra önemli bir yalıtım uygulaması haline gelmiştir, yalıtımda kullanılacak malzemeler TS ve Uluslar arası standartlara uygun olmalıdır.

 

 

YALITIMSIZ BİNALARDA YAŞANABİLECEK SORUNLAR

 

Isı kaybı olduğu için, ısıtma ve soğutma maliyetleri yükselir. Yalıtımsız duvarların içinde difüzyon meydana gelir, duvarlarda terleme sonucu  küflenme ve siyah lekeler oluşur, duvar boyasında ve sıvasında dökülmeler meydana gelir. Isı dağılımı dengesiz olacağı için, dış duvarlar ve pencereye yakın yerler soğuk, iç taraflar sıcak olur, yaz aylarında soğutma için kullanılan soğutma sistemleri işlevini tam anlamıyla yerine getiremeyeceği için daha fazla çalıştırılır bu da yaz nezlesi ve diğer hastalıklara sebep olur. 

 

YALITIM MEVZUATLARI

 

Enerji verimliliği kanunu ısı yalıtımını zorunlu tutmuştur. 2011 yılında yürürlüğe giren binalarda enerji performansı yönetmeliğinde, enerji kimlik belgesinin, yeni binalarda yapım aşamasında, eski binalarda ise 2017 yılına kadar alınmasını zorunlu hale getirmiştir. 

 

 

 



Foto Galeri
  • Camii Kubbesi Ses İzolasyonu
  • Camii Kubbesi Ses İzolasyonu
  • Camii Kubbesi Ses İzolasyonu
  • Camii Kubbesi Ses İzolasyonu
  • Camii Kubbesi Ses İzolasyonu
  • Camii Kubbesi Ses İzolasyonu